Over Tijn Ponjee
Als ambitieuze professional ren je regelmatig van taak naar taak om het allemaal gedaan te krijgen.

Collega’s die je niet meekrijgt?
Irritaties of een gebrek aan samenwerking?
Onzekerheid over je vaardigheden?

Je merkt dat anderen zich niet houden aan de afspraken. Je voelt de spanning in het werkoverleg. Of je ligt ’s avonds uitgeblust op de bank. Maar in veel gevallen ren je door. Het werk moet gedaan worden, toch?

Helaas: zo werkt het niet.

Sluimerende symptomen worden vaak heviger en leiden dan onherroepelijk tot minder werkplezier, lagere prestaties en een hoger uitvalrisico.

 

Hoi, ik ben Tijn Ponjee

Als arbeids- en organisatiepsycholoog, ex-topsporter en karakterdeskundige, weet ik hoeveel verschil het maakt als je  wél stilstaat bij die sluimerende frustraties. En ook dat een gebrek aan karakterkennis er vaak de oorzaak van is. Je werkt het beste als je weet wie je bent en hoe je omgaat met je kwaliteiten en valkuilen. Én die van anderen. Dat beschreef de Oostenrijks-Amerikaans psychiater Wilhelm Reich in de jaren ’30 al. Hij is de grondlegger van de zes karakterstructuren van Reich, die vaak de basis vormen van mijn werk. Het is een praktisch en laagdrempelig instrument, waarmee je snel tot de kern komt van je uitdaging.

 

Coach, trainer en schrijver van het boek ‘Word wie je bent’

Al meer dan vijftien jaar coach en train ik medewerkers en teams in verschillende organisaties verspreid over ons land. Voor een aantal organisaties doe ik dat op vaste basis.

Daarnaast bied ik via karakterstructuren.com diverse producten en opleidingen aan over karakterstructuren. Zo schreef ik het boek Word wie je bent – Handboek karakterstructuren’, waarvan in 2019 de vierde, geheel herziene versie uitkwam. Ook geef ik interviews, bijvoorbeeld aan het tijdschrift Happinez.

 

Oud-profschaatser en -skeeleraar

De achtergrond van mijn werk? Zestien jaar lang was ik profschaatser en -skeeleraar. Onderaan deze pagina zie je een filmpje waarin ik mijn beste snelheid ooit reed. Daarmee kwalificeerde ik me voor de Wereldbekers schaatsen in Japan en China (500 en 1000 meter). Ook won ik een aantal medailles tijdens Europese kampioenschappen skeeleren. Maar de mooiste herinneringen koester ik aan het eerste EK skeeleren in Nederland. Daar werd ik toen tweede op de 200 meter sprint. Ik vloog gewoon over de baan: alles klopte. Dat was zo’n bijzonder gevoel. Die vleugels gun ik jou en je medewerkers ook.

Rekening houden met je persoonlijkheid. De juiste omgeving creëren. Begeleiding waar nodig… In de topsport weten ze allang dat dit de moeite loont: kosten noch moeite worden hiervoor gespaard.

Is het niet vreemd dat je vaak nauwelijks stilstaat bij het werkplezier en de prestatieverbetering van jóú en je medewerkers?

Het is mijn grote passie om zoveel mogelijk ambitieuze professionals zich hierin te helpen ontwikkelen.

Daarom studeerde ik in 2005 af als arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit Utrecht. Daarna volgde ik elk jaar een langere opleiding om beter te worden in mijn vak als coach en trainer. Onder andere bij ITIP: school voor leven en werk. En bij Phoenix: opleidingen voor systemisch werken (groepsdynamieken) en organisatiebegeleiding. Die topsportmentaliteit zit er dus nog altijd een beetje in. Maar ik heb niet alleen doel- en resultaatgerichte karaktereigenschappen. Ook  mijn liefdevolle en zachte kant kan ik tot uiting laten komen in het werk dat ik nu doe.

 

Bevlogenheid is het sleutelwoord

Tijdens mijn sportcarrière en opleidingen ontdekte ik dat je pas vliegt als je bevlogen bent in wat je doet. Plus dat een inzicht je pas écht bijblijft als je leert door te ervaren. ‘Bevlogenheid’ was ook het thema van mijn afstudeerscriptie.

Daarom loop ik graag en geïnspireerd mee op de reis naar de beste versie van jou en je medewerkers. Of het nu gaat om een-op-een-begeleiding of team- en organisatiecoaching.

Daarbij werk ik soms ook samen met andere experts. Zoals Eddy Rosendaal en Paul Kloosterboer. Vooral als het gaat om maatwerk voor organisaties.

Wil jij ook het beste uit jezelf of je medewerkers halen? Zodat jullie meer werkplezier en optimale resultaten krijgen? Kijk dan waar ik andere organisaties mee hielp.